Завршена Божићна школа пекарства и посластичарства

Данас је у нашој школи поделом диплома завршена осма по реду Божићна школа пекарства и посластичарства. Више од 60 ученика основних школа из Пирота имало је прилику да се упозна са основама пекарског и посластичарског заната.

Едукацију су обавили професори Млекарске школе Жарко Стојановић,  Марија Антанасијевић и Радосав Пејчић. Поред занатског дела обуке у оквиру кога су се полазници едуковали у погледу савладавања пекарских вештина, ове године двадесет троје полазника зимске школе старијих разреда имало је прилику да научи и неке од основних анализа везаних за одређивање квалитета брашна и помоћних сировина; припрема препарата квасца у живом стању и фиксирање препарата, одређивање киселинског степена пшеничног брашна, испирање глутена, рад рефрактометром. У делу занатске обуке радни задаци су били израда лепиње, земичке, плетенице, славског колача, сукане пите и мафина.

Божићну школу су својим активностима обогатили сарадници, социјални партнери из посластичаре „Бомбица“  где ученици Млекарске школе реализују део практичне наставе. Милош Манојловић, власник посластичаре „Бомбица“  је ученицима старијих разреда основне школе демонстрирао израду и украшавање торте.

Директор школе Ненад Ђорђевић истиче: “Драго ми је да интересовање за Божићном школом пекарства и посластичарства из године у годину не јењава. Напротив све је веће и веће. Ове године, нажалост нисмо могли да због просторног капацитета примимо све заинтересоване ученике основних школа. Већ смо ограничили на шездесетак полазника подељеним у три групе. Сва деца су била силно мотивисана да науче основне тајне овог заната кроз игру.  Осмеси на њиховим лицима јасно говоре да су и они задовољни понуђеним програмом. Свим учесницима желим да се у здрављу и весељу и догодине видимо на новој Божићној школи.“
Министарство просвете, науке и технолошког развоја

© 2011 • МЛЕКАРСКА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА "Др ОБРЕН ПЕЈИЋ" - Пирот • 2022 ©
HePeNiNG design