Прехрамбено-биотехнолошки техничар је стручњак за рад у лабораторијама и погонима прехрамбене, фармацеутске и хемијске индустрије гда се примењују биотехнолошки процеси.
У непосредној производњи:
• ради на линијама за производњу и прераду
прехрамбених производа
• ради на издвајању и пречишћавању биљних и
животињских сировина од којих се добијају
прехрамбени производи (уље, шећер, скроб),
• користи активности микроорганизама где се
биолошким путем могу да производе прехрамбени
производи и сировине (кисело млеко, јогурт, кефир),
биолошки конзервисано поврће (кисели купус),
пекарски квасац, органске киселине, пиво, вино,
ензими, алкохол (етанол), лекови (антибиотици,
витамини), хемикалије и енергенти.,
У лабораторији:
• узима узорке за анализу и испитиванје физичких,
хемијских и микробиолошких карактеристика,
• контролише присуство и садржај хемикалија и
адитива у намирницама,
• контролише исправност, односно неисправност
намирница
На крају школовања полаже матурски испит по Упутству министра просвете.
Радна места:
• лабораторија за испитивање квалитета хране,
• погони за производњу прехрамбених производа
• погони за производњу пијаће воде,
• млекаре,
• месаре,
• пекаре,
• посластичаре,
• погони за производњу алкохолних и безалкохолних
пића,
• складишта прехрамбених производа,
• самосталне радионице,..
Наставак школовања:
• сви факултети и високе школе. посебно прехрамбени технолошки, хемиски и слични