Наша школа је специјализована установа за образовање кадрова за потребе прехрамбене, пре свега млекарске индустрије. Оно по чему је школа уникатна и јединствена је то што поседује школску радионицу за обуку ученика и извођење практичне наставе.
Школска млекарска радионица је опремљена уређајима за прераду млека и израду млечних производа: качкаваљ, бели сир, пастеризовано млеко, јогурт а раде се и други производи који су предвиђени планом и програмом, полутврди сиреви, сиреви са плеснима и сл.
Ученици имају све могућности да упознају процес производње и израде низа производа и тако стекну знања, вештине и способности за брзо и лако укључивање у индустријску производњу.
Поред квалитетне обуке кадра за млекарску индустрију, Млекарска школа тржишту нуди производе из производног асортимана углавном на локалном тржишту. Капацитет прераде школске радионице је 4 000 литара млека дневно.
Школска радионица има имплементиран HACCP стандард, а тренутно је у процедури увођења стандарда ISO 22 0000.
Погон школске радионице је комплентно реновиран и адаптиран тако да смо прилагодили производне линије захтевима стандарда и захтевима тржишта. Тренутно поседујемо две модерно опремљене радионице, од којих је једна специјализована за израду сирева док је друга специјализована за израду конзумних производа.
Поред радионичарских простора адаптиране су и свлачионице за потребе ученика као и улаз у производне погоне
Сходно традицији пиротског краја, наша радионица је орјентисана ка производњи сирева, нарочито ка производњи широко познатог ПИРОТСКОГ КАЧКАВАЉА.