Швајцарско-Српски форум

Представници наше школе учествовали су у четвртак 7.11.2019. године на првом Швајцарско-српском форуму о производима са географским пореклом у организацији SEEDEV-a консултантске куће за подршку руралног развоја, пројеката прекограничне сарадње и европске интеграције и NALEDA-a (Националне Алијансе за Локални Економски Развој. Делегацију наше школе су чинили директор школе Ненад Ђорђевић и шеф млекарске радионице професор Александар Манчић.

На форуму је било речи о покретању дијалога о значају производа са географским пореклом и ознаке квалитета као јединственог алата за брендирање локалних заједница и подстицање економског раста. Овом приликом представљени су примери најбоље праксе из Швајцарске, као и могућности партнерстава са приватним сектором у промоцији аутентичне хране и рукотворина.

 

Скуп су у уводном обраћању поздравили Владан Васић, градоначелник Пирота, Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Њ.Е. Philippe Guex, амбасадор Швајцарске у Србији. Искуства Швајцарске и Француске у брендирању земље кроз локалне производе пренели су Alain Farine, председник Асоцијације Произвођача Швајцарске  и Nathalie Vucher, председница Комисије за ознаке географског порекла из Француске.

На крају су у панел дискусији, у којој су учествовали између осталих и Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде, Душанка Голубовић, градоначелник Сомбора, Зоран Драгојевић, Завод за заштиту интелектуалне својине, пренета искуства и планови у брендирању производа из Србије.

 

Да подсетимо, наша школа је произвођач пиротског бренда „Качкаваља од крављег млека са заштићеним географским пореклом“. У производњи овог бренда Пирота и Србије учествују, кроз рад на практичној настави, и ученици школе, образовног профила прерађивач млека.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

© 2011 • МЛЕКАРСКА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА "Др ОБРЕН ПЕЈИЋ" - Пирот • 2022 ©
HePeNiNG design