Најскупљи сир на свету – сир од магарећег млека, козји сир у храстовој кори, сиреви стари преко шест година... Ово су само неки од преко двеста врста сирева које су љубитељи овог прехрамбеног артикла могли пробати на овогодишњем XIX Balkan cheese фестивалу одржаном 1. i 2. марта у BEO Shopping центру у Београду. Наша школа се представила својим широким асортиманом производа. У конкуренцији више од 40 излагача традиционалних сирева са простора Балканског полуострва штанд са производима наше школе био је један од најпосећенијих. У прилог тој тврдњи долази признање за најбољи наступ на фестивалу које је ове године добила наша школа. Награду је у име школе примио Александар Манчић, организатор практичне наставе у школи.
Ученици наше школе образовних профила прерађивач млека и ветеринарски техничар имали су прилику и задовољство да се упознају са спојем најразличитијим укуса који се добијају комбинацијом млека са разним састојцима, зачинима, воћем, вином, орашастим плодовима... У разговору са произвођачима приближене су им тајне производње ових традиционалних производа, богатства и потенцијале које пружају региони на Балкану.
Лука Панић, ученик трећег разреда наше школе образовни профил прерађивач млека за ову прилику је рекао:“ Драго ми је да сам поново у Београду на Balkan cheese фестивалу. Ово ми је трећи пут да долазим овде и сваки пут упознам неки нови сир који на мене остави изузетан утисак. Кроз скоро три године школовања имао сам прилику да пуно путујем по Србији и иностранству, али некако ми је најдраже да дођем на Balkan cheese. У кругу оволико сирева заиста је тешко одлучити се који је најлепши и најукуснији. Кроз дегустацију различитих врста сирева добијам јасну слику и сада су ми много јаснија теоретска предавања која смо радили у школи кроз предмет „Сирарство“. Будући да планирам да се бавим послом у производњи и преради млека сматрам да ће ми све ово што сам видео, чуо и пробао на сајмовима бити од непроцењивог значаја за покретање сопственог бизниса.“