Прва награда на Balkan cheese фестивалу

На овогодишњем XVIII Balkan cheese фестивалу одржаном 12. и 13. октобра у Београду наша школа се представила својим широким асортиманом производа, а нови производ Пиротски екстра качкаваљ“ проглашен је за најбољи у категорији полутврди и тврди сир са зрењем. У конкуренцији више од 50 излагача традиционалних сирева са простора Балканског полуострва штанд са производима Млекарске школе био је један од најпосећенијих.  Жири је чинило петоро професора, доктора наука из различитих области науке о храни, сензорне органолептике и квалитета и безбедности хране са Пољопривредног факултета из Земуна-Београда.  


Организатор практичне наставе у школи Александар Манчић је изнео своје утиске: “ Balkan cheese фестивал је за нас од великог значаја и увек се радо одазивамо на позив организатора. Подручје Балканског полуострва је одувек било богато квалитетном сировином  за производњу млечних производа, чиме су створени основни предуслови за врхунске производе. Тачан број врста сирева се не зна поуздано, с обзиром да сваки предео има своју врсту сира, али се сматра да их има неколико стотина. На самом фестивалу тренутно можемо пробати више од 200 врста сирева. Овакве традиционалне сиреве, са дугим периодом зрења, велике млекаре малтене више не производе, тако да је задатак очувања традиционалних врста сирева остао на малим и средњим млекарама, пољопривредним газдинствима. Овај викенд је био прилика за све сладокусце, љубитеље квалитетног сира, да оплемене своја чула богатством укуса и мириса које ови производи могу пружити. Поносан сам да смо поново успешно представљати град Пирот са једним од наших најпознатијих брендова, Пиротским качкаваљем. На оцењивање смо дали нови производ млекарске радионице Пиротски екстра качкаваљ“ како би видели где се тренутно налази у конкуренцији других врхунских сирева. Петочлани стручни жири је наш производ оценио највишим оценама, тако да се  презадовољни враћамо кући са наградом. Што се тиче самог производа Пиротски екстра качкаваљ“ је производ направљен од крављег и овчијег млека са знатно већим уделом овчијег млека. Високе оцене, али и оцене посетиоца фестивала су потврда да смо нашли идеалан однос ове две врсте млека, а самим тим и финалног производа.“









Министарство просвете, науке и технолошког развоја

© 2011 • МЛЕКАРСКА ШКОЛА СА ДОМОМ УЧЕНИКА "Др ОБРЕН ПЕЈИЋ" - Пирот • 2022 ©
HePeNiNG design